Checklist ‘Verhuizen’ | Wat mag ik écht niet vergeten bij mijn verhuizing?

Verhuizen doe je niet iedere dag of misschien zelfs maar één keer in je leven. Dan is het niet gek dat je misschien opziet tegen jouw verhuizing, er komt dan ook veel bij kijken.

Zo moet je je verhuizing op tijd aangeven bij de gemeente en zijn er nog heel veel andere partijen bij wie jij jouw adreswijziging moet doorgeven. Maar met een goede voorbereiding wordt het allemaal een stuk makkelijker.

Om jou alvast een beetje op weg te helpen hebben wij een checklist opgesteld met 11 punten die je écht niet moet vergeten tijdens een verhuizing.

 

Vóór de verhuizing

 • Denk aan de lopende parkeervergunning, vergeet deze niet op te zeggen of om te zetten. Geld betalen voor een parkeervergunning die je niet nodig hebt is super zonde, check daarom altijd goed of er bij jouw nieuwe huis ook sprake is van een parkeerregeling.
 • Zet jouw internet, bellen en tv over naar het nieuwe adres. Dit zou meteen een ideaal moment kunnen zijn om te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Wellicht heeft jouw nieuwe woning glasvezel, daar zitten andere kosten aan verbonden.
 • Vergeet niet de vooruitbetaling van de gemeentelijke belasting OZB rioolheffing afvalstoffen e.d. Dit zijn vaak de zaken die je onbewust vergeet in alle drukte van een verbouwing. Zorg ervoor dat je alvast in je agenda noteert dat deze betaling eraan komt.
 • Check altijd voordat de verhuizing begint of er een parkeervergunning nodig is voor de verhuiswagen. Wanneer dit nodig is, vraag deze dan op tijd aan. Onnodige loopafstand wil je zo veel mogelijk beperken voor alle hulpkrachten die moeten sjouwen.

 

Tijdens de verhuizing

 • Neem meterstanden op voordat je daadwerkelijk verhuist. Deze kun je ook gewoon even in je telefoon noteren. Als oude bewoner kun je deze meterstanden zien als eindafrekening. (Voor de nieuwe bewoners zijn deze meterstanden de beginstand van de energienota.) Wees hierbij zorgvuldig. Als de meterstanden niet goed worden doorgegeven, kan dit nadelige gevolgen hebben. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste meterstanden.
 • Plan één verhuisdag! Schakel vrienden, familie of desnoods een verhuisbedrijf in om te helpen. Zorg er wel voor dat je het meeste voorwerk al hebt gedaan. Jij weet natuurlijk het beste vanuit welke kamer de spullen zijn gekomen en in welke kamer deze terug geplaatst worden.
 • BONUS TIP: NUMMEREN! Geef elke doos een nummer. Het nummer maakt duidelijk naar welke kamer de doos moet worden gebracht. Zo kun je per kamer een lijst maken van dozen. Op deze manier wordt het  voor de verhuizers, maar ook zeker voor jou tijdens het uitpakken een stuk makkelijker.
 • Informeer alle hulpkrachten over het verloop van de dag. Hoe duidelijker dit is, hoe efficiënter de dag zal verlopen. Geef daarbij ook aan in welke volgorde de spullen ingeladen moeten worden (m.b.v. de nummering!). Vertel wie er alvast naar het nieuwe huis mag gaan en wie in het oude huis blijft helpen etc.
 • Verzamel alle sleutels van de oude woning. Deze sleutels moet je overhandigen aan de nieuwe bewoners.

 

Ná de verhuizing

 • Adreswijzigingen doorgeven. Vaak kom je er na weken achter dat je toch nog iemand vergeten bent op de hoogte te stellen van de adreswijziging. Dit kan natuurlijk gebeuren! Wil je dit zoveel mogelijk vermijden? Maak dan vooraf een lijstje met organisaties en mensen die zeker van de wijziging van adres moeten weten, denk hierbij aan bijvoorbeeld: werkgever, tandarts, verzekeringsmaatschappij, school, weekbladen, belastingdienst, Kamer van Koophandel, etc.

LET OP: Geef jouw verhuizing uiterlijk 5 dagen na verhuizing aan bij de gemeente.

 • Niet geheel onbelangrijk is het leren kennen van nieuwe buren. Mocht je willen gaan voor een écht goede binnenkomer, dan sta je met een versgebakken appeltaart sowieso 1-0 voor. (Uit ervaring weten wij dat een appeltaart geurkaars ook prima kan werken ;-))
 • Geef een house warming! Met het organiseren van een feestje vertrouwen wij jou volledig, zie dit dan ook als mooie afsluiting van de verhuisperiode en geef iedereen een kijkje in jouw nieuwe thuis.

 

P.S.: Ga je nou zelf niet verhuizen, maar ken je wel mensen die van plan zijn te verhuizen? Help ze een handje en deel deze checklist met hen!